+38 (063) 389-79-60   |   +38 (097) 107-91-71 

 

Гнучкість

Можливість тимчасового і постійного проживання.

Дозвілля

Різноманітне проведення дозвілля

Проживання

Комфортне проживання

Кухня

Смачна та корисна кухня

У літньому віці відбувається ряд значних фізіологічних змін, які необхідно враховувати при складанні меню літньої людини.

1. Знижується об'єм м'язової маси і збільшується обсяг жирової маси тіла. Наслідком цього може бути набір зайвої ваги.

2. Нерідко на тлі погіршення нюху і смаку знижується задоволення від прийому їжі, що веде до зменшення кількості споживаної їжі і зниження ваги. Погані зуби, недостатньо хороше пережовування їжі також можуть стати причиною поганого засвоєння їжі і зниження ваги.depositphotos 4664814 s

3. Відбувається зниження маси сполучної тканини, колагену, клітин імунної системи, транспортних білків і ін. Це може стати причиною зниження опірності організму і появи різних хвороб.

4. Після 30 років починається втрата кісткової тканини. У жінок в менопаузі цей процес йде особливо активно, що підвищує ризик перелому кісток. Цьому сприяють також низька вага, недостатній вміст вітамінів у раціоні, гіподинамія.

5. З віком зменшується вміст води в організмі (на 17% у жінок з третього по восьме десятиліття життя, на 11% — у чоловіків за той же період часу).

6. Відбувається зниження функції всіх відділів шлунково-кишкового тракту: зменшується вміст травних ферментів, зниження переваривающей і всмоктуючої функцій тонкої кишки, зменшення рухової активності кишечника. 

Як правило, раціон літніх людей характеризується недостатнім вмістом вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів. Причин тому декілька:

• труднощі при пережовуванні сирих овочів і фруктів;

• швидка стомлюваність при обробці овочів і фруктів;

• погана переносимість сирих овочів і фруктів (здуття, біль у животі, бурління в животі);

• нерідко і соціальні фактори (висока вартість овочів і фруктів, нікому принести і т. д.)

З урахуванням всього вищепереліченого харчування літньої людини має свої особливості. 

• Їжу краще подрібнювати, відварювати або гасити, запікати. Це підвищує доступність харчових компонентів для ферментів і покращує їх засвоєння

• Їжа повинна бути різноманітною, містити достатню кількість повноцінного білка. Потреба в білках для літніх становить 1 г/кг маси тіла, для хворих старих людей потреби в білку вище-1-1,5 г/кг маси тіла. За рахунок білка повинна надходити 12-15% від добової калорійності раціону

• У раціоні обов'язково має бути присутнім білок тваринного походження: молочний білок (краще у вигляді сиру, кисломолочних продуктів), яєчний білок, риба, м'ясо птиці, нежирна яловичинаbalans

• Надходження жиру становить 30% від добової калорійності. Але не менше 20%! Незамінні жирні кислоти повинні становити 2-3% від добової калорійності, тобто 9-10 г незамінних жирних кислот (лінолевої, ліноленової)

• Так як з віком порушується толерантність до вуглеводів, то рекомендується обмеження простих вуглеводів у вигляді цукру, солодощів. Краще їсти їх у натуральному вигляді — фрукти, розмочені сухофрукти, яблучний мармелад, пастилу, зефір

• Кількість повільно всмоктуються вуглеводів, які містяться в зернових, крупах, бобових, має становити 55-60% від добової калорійності

• З віком погіршується засвоєння молочного цукру — лактози. Тому краще використовувати кисломолочні продукти, де міститься менша кількість лактози. В раціоні повинно міститися достатня кількість харчових волокон (у пацієнтів похилого віку досить часто зустрічаються запори)

У літньому віці важливо зберігати стабільний вага в межах норми, так як і недолік маси тіла і її надлишок веде до виникнення значних проблем зі здоров'ям.

Кожен може визначити відповідність своєї ваги свого росту. Цей показник називається Індекс Маси Тіла — ІМТ. Для того, щоб обчислити ІМТ, необхідно розділити свою вагу на зростання в метрах і ще раз на зростання в метрах, тобто 

 

                          Вага в кг

ІМТ= -----------------------------------------------

               Зростання в метрах * Зростання в метрах

Нижня межа норми ІМТ для літніх = 22 кг/ м2. Верхня=28-29 кг/ м2.

Наприклад, зростання жінки 72 років = 160 см, вага = 50 кг. ІМТ = 50/1,62*1,62 =19,5 кг/ м2. У цієї жінки недостатній вагу. Їй потрібно звернути увагу на своє харчування.

 

Відгуки

Корисні статті

  • Найважливіші вітаміни та їх джерела +

    Однією з найпоширеніших особливостей харчування літніх людей є нестача в їжі вітамінів і мінералів.  Дізнайся більше!
  • Влаштувати в будинок престарілих +

    Старі батьки, Ваші улюблені, дорогі старі стали зовсім безпорадні, і залишати їх вдома самих негуманно і небезпечно? Дізнайся більше!
  • Пансіонат для літніх людей сучасного типу +

    Пансіонат для літніх людей сучасного типу «Дім Надія» - це правильне рішення для забезпечення необхідного догляду та кваліфікованого медичного супроводу для Дізнайся більше!
  • Правила харчування +

    Харчування для людей похилого віку відрізняється рядом особливостей, які диктує час. При організації дієти, слід дотримуватися основних принципів раціонального харчування: Дізнайся більше!
  • Які продукти важливі +

    Акцент робиться на продукти, які здатні попередити розвиток захворювань, при цьому не засмічуючи «втомлений» організм. Їжа, перш за все, повинна Дізнайся більше!
  • 1

Що ми можемо!

 

Найкраще для Ваших батьків - отримувати належне піклування!

Кваліфікований персонал професіоналів гарантує належне утримання Ваших найдорожчих людей!

Довірся нам!